Ilegala u Zagrebu 2021.

U petak, 26., subotu 27. i nedjelju 28.11.2021. izveden je program Ilegala u Zagrebu, koji podsjeća na revolucionarnu prošlost grada.

Ilegala u Zagrebu 2021.

"Ilegala u Zagrebu" jest turističko-dramski obilazak grada kojim se želi podsjetiti na revolucionarnu prošlost Zagreba od 1941. do 1945. godine, koji je sve četiri godine okupacije pružao otpor ustaškim vlastima i okupatoru.

Program se izvodi kao šetnja gradom, uz turističko vođenje u prvom licu kroz niz punktova koji predstavljaju mjesta otpora ili stradanja. Posljednja točka je kazališni dio programa, koji za temu ima hrabrost Diane Budisavljević. U odnosu na izvedbe odigrane 2019. godine, obilazak grada je imao nekoliko novih točaka i trajao je dulje - ukupno sat vremena. Promijenjena je i lokacija kazališnog dijela predstave, koji se ovaj put odigrao u jednom stanu u centru Zagreba gdje je bila dočarana kapelica, salon Alojzija Stepinca i kancelarija Vjekoslava Luburića, koje posjećuje Diana Budisavljević.

"Ilegala u Zagrebu" pokazuje kako su unatoč teškim prilikama u strahovladi i neizvjesnosti, Zagrepčani pomagali i sakrivali svoje susjede Židove i Srbe, sudjelovali u diverzijama, preuzimali rizične zadatke, postajali ilegalci i odlazili u partizane često prerušeni kao radnici željeznice. Oni koji su ostali u gradu udomljavali su i usvajali srpsku djecu spašavajući ih od sigurne smrti u logorima zahvaljujući humanitarnoj akciji Diane Budisavljević. Kazališni dio "Ilegale u Zagrebu" podsjeća na Dianinu hrabrost i požrtvovnost koja je omogućila da više od 10 000 djece iznova dobije djetinjstvo i odraste.